lørdag 29. mars 2008

Laurdag for store og små

Det er siste laurdagen i mars, og det er snø i hagen og på plena. Eg må nok gje mine vener, småfuglane, mat i dag og. I fleire år ynskte eg meg eit lite fuglehus til å ha fuglemat i - og tru det eller ei; ei jol fekk eg det i gåve. Og det er ei gåve eg stadig har glede av. Det står på ein påle utanfor verandaen, og eg kan sitje ved kjøkenglaset og fylgje med. Fugleboka er innan rekkjevidde.Det er helst kjøtmeis og blåmeis som kjem. Når blåmeisene kjem i flokk, kallar eg dei for B-gjengen. Elles har vi hatt granmeis og spettmeis. Dompapen kjem ikkje på brettet rundt huset, men eg har sett han og kona nede på bakken eller i syrinen like ved. Grønfinken kjem i flokkar. Nøtteskrika sit stundom i eit av epletrea, og ved joletid var det ein flaggspett her.Dette minnar meg om soga om lærarinna som var på tur med småskulen. "Sje, der sit ein føggel",sa ei lita pie." Nei", sa den vaksne." Dette er en ful." "Jammen, hainn va no bra lik ein føggel,ja", sa pia.

I dag luktar det laurdag i huset. Det er slutt på grønsåpelukta. No er det fiberklutar og moppar som tek smuss og støv. Det er nybakt brød på kjøkenbenken - og ein heil haug med "kanel i svingane" (kanelbollar). No skal eg lage meg ein god kopp te og smake .

Her er oppskrifta:
150 g margarin 
5 dl mjølk
50 g gjær
1 egg
1/2 ts salt
125 g sukker
2 ts kardemomme
1 1/2 l kveitemjøl

Fyll:
150 g margarin
12 ss sukker
4 ts kanel
 
Smelt marg og varm mjølka. Ha i gjær og alt det andre. Hev deigen i minst 45 min.
Lag fyll og varm dette til ein graut.
Del deigen i 2 og kjevle ut kvart emne til ein rektangulær leiv, smør på fyllet, brett saman og del opp i ca 13 lange remser. Tvinn og knyt og legg dei på steikebrett. Etterhev godt, 45 minutt. Steik dei i 8-10 min på 225 gr.

5 kommentarer:

Hilsen fra landet sa...

Jeg har akkurat også laget kanelboller i dag!! Noen liknende som Gome pleide å lage... er så koselig med slik duft i huset. Nå kom storesøster hjem og da er det trivelig med bakst til lørdagskvelden. Klem fra meg!

Unknown sa...

Hmm - fuglehus er koselig - i vika har vi ikke fuglehus for tida - men vi hadde før - og da kom det alltid masse søte ekorn også.....!!
Kanelboller er nammis - selv om jeg ble litt tummelumsk av slutten på oppskrifta di! Hehe

lilledora sa...

Så flink du er som baker brød hver lørdag, og de kanelsnurrene så jo bare herlig ut. her er det lite baking. Vi kan vel klemme til med boller av og til, og da roper vi i kor: Takk og lov for 1 -2 -3 posene. Da kan selveste mor få luftige lette boller-'
Nei baking er ikke noe for meg. Til slutt, les igjennom oppskrifta di, jeg tror det ble litt tulleball på slutten. Tenk det , Hedda, du er ikke perfekt du heller. (Ler meg i hjel)

Ugla sa...

Då må alle inn og lese oppskrifta ei gong til, mindre underhaldande, men meir skjøneleg :-)

lilledora sa...

Så koselig fuglehus du har. Masse av snø er det og på bilde. Så fint at "du" greide å rette oppe i bloggen din, men så sant, så sant, den var ryddig og fin nå, men dog ikke noe å le av.