søndag 4. mai 2008

KOM MAI MED BLAD OG BLOMAR -

Mai månad tek prisen. Det seier til og med Alf Prøysen i Året rundt-visene.
"Det er jeg som kan vifte i brisen,
med et flagg som er rødt, hvitt og blått.
Jeg har bjørker med slør over stammen,
jeg har gromuld for alt som vil gro.
Jeg har allting som holder oss sammen,
i det landet der nordmenn vil bo."(frå minnet har eg teke denne songen, kan hende skriv eg noko feil).
Heldige er alle dei som er fødde i mai. Store og sterke er mange, med tru på seg sjølve, og det skal mykje til for å vippe ein tyr av pinnen.

Mai, med grønt lauv, kvitveis, leirfivel og blåveis. Eg har sett bakkar fulle med slike blomar i dag, på mi søndagsferd gjennom Telemark. Sol og varme i ryggen, der vi sat med tekoppen i handa ved Bandak. Konfirmasjon fleire stader i dag, og dei flagga rundt om på gardane.

1.mai er og ein flaggdag. Då eg var lita var det ein dag vi pynta oss og gjekk til byen. Mamma, pappa og "3 søte småbarn med øyne blå". Småskoene var nypussa, sløyfer i håret på to av oss og eg hadde fått ny pjekkert. Dæsjåmitt, så fin, sa syster mi. Ho gledde seg alt til ho skulle arve den om 4 år. Vi skulle fingå til byen. Over elva, som er utmerka til å spøtt' i, og til midtbyen. Der skulle vi sjå på toget, og eg gledde meg til all hornmusikken. Musikkorps hadde tidleg om morgonen kome inn i gata der vi budde og spelt oss opp av dynene.
Musikkorps,ja. Eg saknar det her eg bur no . Eg har attpåtil lånt bort bilen min med CD-spelar, så eg får ikkje spelt Sousa-marsjane mine før i juni. Stundom, når eg er åleine, opnar eg kjøkenglaset på vid vegg og lar "Liberty bell" ljome utover garden. Ja, vi har alle vårt.!

Denne veka har eg ikkje lese eit ord. No er det hagearbeid, og den som har skvallerkål i hagen sin, kan aldri sitje på rumpa. Her viser ein at ein har tolmod. Skavallerkålen har Hainn te mæ og eg kjempa mot i fleire år. Vi gjev oss aldri. Ialle fall ikkje i år. Her skal alt vere økologisk, så ikkje ein dråpe gift kjem i min hage.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Skvaillerkål er no herk - og år - som i fjor - lar vi det være skvaillerkålens år - og gir den fritt spillerom - på utvalgte plasser. På denne måten håper vi den lærer at det å være skvaillerkål er også greit, så lenge man ikke er over alt..!!

Ja - til naturlig mangfold!!

Fivrel sa...

Dæsjåmitt, ny pjekkert!

Ohoi, eg gler meg storleg over slike språklege vedunder, og takkar forsynet for at eg er tospråkleg. Einn det.

Eg "døle ut ti'a", talar om OlaPolsatida og veit ikkje anna ord på den våte kladasen på kjøkenbenken enn kopptu. I skjønn forening med illhervelege, fjuskrne, tvoglne, spahòka og sprjånøygde. Og stomp, sneisa og linsapoilen. NOK OM DET.

Arti å lese om tre søte små og to til, store altså, eg ser det så klart for meg. Slufser i flettene. Kanskje hadde P til og med munnrødt, eller var det berre når ho sendte deg avstad på koloni?
Og når de kom heimatt, drakk de kanskje kaffi "innji gåårn" saman med Franscesca som gjikk roint inni et hjul, og Litj-Fritz, KOM INN Å FÅ TO ÆGG.
Hoho, eg elskar framleis å høyre desse sogene og alle dei fine namna og orda. Ein kan imponere ein kvar med å framseie namna på alle gammeltantan og -onklan sine. Men nok om det også. OVER OG UT.

Lilledora sa...

Tenker den vesle jenta ble bra lei av gå i røde pjekkerter jeg. Dæsjåmitt. Tenk det da Hedda, hvergang den eldre søsteren fikk noe nytt, så tenkte den vesle jenta om fire år er det mitt. Rushikropp. Syns egentlig veslejenta burde være med når storjenta skulle få nye klær jeg. Så hun og fikk sagt sitt. Men heldigvis får den veslejenta så hade storjenta ei venninde, og hun hadde mange fine kjoler hun, som og ble veslejentas etter noen år. Heldige hun.
Internasjonalen er en fin 1 mai sang. Jeg kan den, har lært den av min mor, og vi sang den da jeg var lita og nå, mange, mange år senere sang vi den jammen sammen 1 mai i år og. kjempetrivelig

Marie sa...

Så koseleg blogg du har! Og så på NYNORSK :)

Hilsen fra landet sa...

Tror jeg har gått glipp av noe språklig sett... ;-)

Ja nå er det tiden for utearbeid. Her ligger det snøklatter på jordet enda riktignok og det er ikke tørket opp nok til å rake alle steder. Men snart!

Mai er en herlig måned, men enda herligere er juni for ikke å snakke om juli. Men mai er forventingenes måned for meg da jeg innbiller meg at det blir en perfekt sommer med herlige, varme kvelder og masse badeliv og at jeg rekker ALT jeg ønsker.

Forresten har jeg startet nedtellingen til dagen din ugla, da har jeg en overraskelse til deg som jeg håper du liker...