lørdag 25. juli 2009

Nei sjå kor det blånar her!

Nei sjå kor det blånar her!
No må me roe oss, kyra!
Å nei, slike fine bær,
og dei som det berre kryr a'!
Nei maken hev eg 'kje sett!
Sumt godt her er då til fjells.
No vil eg eta meg mett;
her vil me vera til kvelds!

Diktet -eller songen- Blåbærli av Arne Garborg rann meg i hu no i ettermiddag då vi var på blåbærtur i skogen. Det var blått i blått i heile lia. På vel ein halvtime hadde Hainn te mæ og eg ei bytte full. Ja, vi hadde bruka bærplukkar. Då går det fort, det var berre å ause opp. Men samstundes fylgjer det med mykje rusk og rask, og ikkje å gløyme å nemne dei kvite tyttebæra. Vel heimkomne bars det til å reinske, og det tok mykje lengre tid enn bærplukkinga. Bæra var heller små, så om vi ventar ei veke, vil det nok hjelpe. Men kor mykje skal ein hauste?

Her er blåbær til mange familiar i år. Men kor mange er det som tek turen ut i skogen? Ein får turen, frisk luft i lungene og så all den gode bæra. Nyrørt' blåbær på skiva. Finst det noko betre? Eller blåbærmuffins - eller blåbærsmoothie. Blåbær på painn'kaka må til, og blåbærsaft er godt for helsa. Vi må nok ut fleire turar.

Eg har rørt all bæra no. Noko putta eg i frysaren, men no skal vi fråtse nokre dagar. I morgon vil eg ta meg ein tur til fjells, til ein parkeringsplass eg veit om. Dersom det står ein spesiell bil der, skal eg setje att ei krukke med nyrørt blåbær, eg skal ta med ein stor squash frå hagen, og eg skal få Hainn te mæ til å ta opp ein pose med nypotet'. Då tenkjer eg at denne utvalde personen vert storglad når ho finn så mykje godt.

Då alt arbeidet med blåbæra var ferdig, ville eg setje meg ned framom fjernsynet og slappe av med spitet mitt. Men det vart ikkje noko spiting. Det vart berre forarging. I beste sendetid på laurdagskvelden sender NRK fotball. Og ikkje er det landskamp ein gong. Berre eit oppgjer mellom Start og visstnok eit Oslo-lag. Kven har interesse av det??? Sei meg det, du som les dette! Har dei ikkje anna å by oss, kan dei vel leite i arkiv og finne fram repriser. Eg kunne godt tenkje meg lomme-operetter frå 60-åra t.d. Eller fjensynsteater. Eg kan godt sjå dei gamle svart/kvite finske teaterstykka på nytt. Heller det enn fotball. Nei, takke meg til bokhylla mi. No går eg og finn meg ei gama bok - og bryr meg ikkje om kven som vann kampen.

7 kommentarer:

Lindas hjørne sa...

Eg gler meg til å få plukka litt blåber i løpet av neste veke - moro å høyre at det er mykje av dei i år. I fjor fann eg litt lite må eg innrømme. Kva smakar betre enn varm blåberpai..? :) Gler meg berre ved tanken!

Ingalill. sa...

Blåbær er det beste jeg vet - deretter bringebær også jordbær. Vi har blåbærbusker i hagen - digre amerikabær som gjør seg utmerket på bilder og kaker.

Dessverre er de hvite inni og smaken kan ikke sammenlignes med blåbær fra skog og lyng - ikke gir de blåbærtrut heller. Spiser du dem uten å tenke blåbær dog er de kjempegode :-).

Lilledora sa...

Gubben og jeg var en liten tur i blåbærskogen i dag. Det regnet så vi plukka bare et par liter. Det var så vått i lynget at vi ikke ble blå på fingrene engang, men vi ble veldig våte. Nå har vi nesten spist den opp, Gubben på brødet, og jeg i ei skål med melk på. Nydelig. Nyrørt blåbær er bare JUMMI

Hilsen fra landet sa...

Det er tidlig at det er modent, er det ikke? Vi er i Asker nå, kanskje det er verdt å kikke her!

Det føles som GULL å finne blåbærtuer med store, saftige bær i massevis. Før vi fikk barn var vi ivrige bærplukkere men så ble det så vanskelig når vi måtte ha med vogner i skogen. Nå slipper vi det igjen så nå skal plukkingen ta seg opp. Det er ikke så mange menn som er ivrige på bærplukking synes jeg, men det er min heldigvis!! Og særlig å spise den da...

Kathrine sa...

Herlig innlegg! Sanking er topp! Vi drar på hytta i morgen etter en utrolig ferietur opp til Lofoten. Må på hytta for å få igjen fotfeste, og ordne ved til neste år, OG sanke bær! Blåbær og molte nå. Og kanskje kantarellen har kommet og.
Alle skulle ta med seg ungene sine og plukke bær, lage saft, syltetøy, gele mm. Flotte gaver og!
Min datter som ble 16 i går, elsker bærplukk:) Og sønnen på 11 likeså. Viktig dette at en tar seg tid til å sanke, og blåbærsaft er min favoritt. Vi har alle vår favoritt med bær og frukt.

He..Fotball ja. Og husker så godt tilbake til finsk fjernsynsteater,) Vi la oss tidlig vi denne lørdagen, hadde nettopp kommet fra nord.

Ha en framifrå uke fortsatt:))

Lilledora sa...

Så heldig du er som får stor besøk til helga, og så mye godt du har bakt. Må bare fortelle deg at de tingene jeg har laget, utenom lua, er med i bagasjen til Prinesssa. Her i midten sitter man ikke å tvinner tommeltotter nei, her strikker/syr man mens man hører lydbok. Kos deg med besøket.

Hilsen fra landet sa...

Tusen, tusen takk for gaven til mellomsøster! Allerede før vi hadde lest, sa storesøster lurt at hun tror at hun hadde skjønt hva den lille heter. Og nettopp: "Ulla"! Ulla ble også for bursdagsbarnet (som for lillesøster) umiddelbart en liten yndling som hun bærer med seg. Og for en idé at den kan være med på skolesekken! Ikke lov å ha med leker, men en liten maskotvenn på sekken går helt sikkert greit.

Boken gleder vi oss til å lese når ting har roet seg her. Lillesøster sin bok har vi kommet halvveis i og vi skal kose oss med resten. Så mange detaljer det var å oppdage der og så mye å tenker over. Utrolig bra! Tusen takk igjen!